maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kuopio Design Week 2016

Viikko 17 oli Kuopiossa muotoilun ja taiteen täyteinen viikko. Täällä järjestettiin ensimmäistä kertaa Kuopio Design Week.

Mielestäni järjestäjät mainostivat tapahtumaa hyvin mm. Facebookissa ja nostattivat tunnelmaa viikon tarjonnasta. Itse löysin myös Facebookin kautta Design Weekin kotisivuille designweekkuopio.com ja päädyin tulostamaan PDF ohjelman. Lopulta käytin enimmäkseen verkkosivuilta löytyvää tapahtumakalenteria, johon tapahtumat oli lajiteltu päivämäärien mukaan.
   Itse osallistuin mm. vierailemalla kauppakeskus Minnan toisessa kerroksessa, josta ostin mau-designin keittiöpyyhkeet. Lisäksi pääsin kokeilemaan tuftausta, eräänlaista ryijyn valmistus menetelmää. Googlettamalla löytää kivoja youtube-videoita ja tietoa kyseisestä menetelmästä. Mielestäni se oli hauskaa, nopeaa, helppoa ja tarjosi monipuolisia toteutusmahdollisuuksia.

Kauppakeskus Apajassa esittäytyivät Ateljee Keltainen talo ja Studio Halonen. Kiva oli käydä tutustumassa, mutta ostoksia ei tällä kertaa tarttunut mukaan. Ravintola Introssa oli myös samoja tuotteita esillä. Kävin pikaisesti pyörähtämässä sielläkin. Heidän tuotteistaan mieleenpainuvin oli juliste, johon oli kirjoitettu graafisesti sikin sokin ja nurinpäin Kuopiolaisia nähtävyyksiä ja sanontoja. Ehkä joskus voisin kuvitella laittavani sellaisen seinällemme.

Kauppahallissa Design Weekiin osallistuivat kirjakauppa Rosebud ja Minna Suuronen design. Kirjakaupalle ei ollut tällä hetkellä tarvetta ja Suurosen huopavaatteet ja -asusteet eivät olleet aivan minun tyylisiäni. Kauppahallissa oli kyllä ihanaa vierailla ihan muutenvain. Piti vastustella liha-, kala- ja juustotiskejä. Kukkakauppa oli jo kovin vaikeaa ohittaa. Leipomoiden tuotteet houkuttelivat ja ihan tunnelmoinnin nimissä olisin ostanut vaikka jonkun turhan säilykepurkin jos ei isäntä olisi ollut hillitsemässä. Keskusteltuamme elintarvikkeiden hinnoista V-Vn kanssa, päädyimme kannattamaan Kauppahallia. Lihatiskillä läskittömän lihan kilohinta oli sama kuin läskillisen lihan kilohinta Prismassa. Ja uskon Kauppahallin oman tunnelman maistuvan tuotteissa tehden niistä erityisen herkullisia.

Keskiviikkona tavoitteenani oli osallistua illalla järjestettävään arkkitehtuurisuunnistukseen. Vasta Kuopioon muuttaneena ei ole kaupunki tullut vielä tutuksi, joten ajattelin suunnistuksen helpottavan ympäristön hahmottamista. Osallistuin suunnistukseen itsekseni, en tiennyt yhtään että missä mikäkin paikka sijaitsi, liikuin Google Mapsiin nojautuen hirveässä kaatosateessa ja kolmen rastin jälkeen luovutin. Vaikka aktiviteetti olisikin ollut hauska ja hyödyllinen, en kokenut sitä märkien farkkujen arvoiseksi. Onneksi saman voi kokeilla joskus itsekseen internetistä löytyvän sovelluksen kanssa.

Sataman Kallamarinassa oli pienessä tilassa pieniä juttuja usealta tekijältä. Miljöö ja touhuileva väki esiintymislavalla olivat hieman luotaantyöntäviä. Tuntui että häiritsen heidän työtään tutustumalla esillä ja myynnissä oleviin esineisiin. Ihastuin poron nahkasta tehtyihin reppuihin, mutta kukkaro ei voinut mitenkään virua sellaisen hankkimiseen. Poron nahkan pehmeys puhutteli. Olisin voinut pitää reppua vaikka nukkumatyynynä. Kallamarinassa esiteltiin myös Savonia Ammattikorkeakoulun korumuotoilijoiden töitä joihin ihastuin. Koruissa oli kekseliäästi yhdistelty metallia ja kangasta, kalastajanlankaa ja kaarnaa sekä loihdittu hopeasta ja muista metalleista mitä kiehtovimpia kokonaisuuksia.

Lauantaina ehdin hörpätä pikaisesti kahvin kahvila Kanelissa, jossa oli esillä Design Weekiin kuuluvia töitä. Kahvilla itsessään oli todella hellyyttävä. Todella pieni, varmaan maksimissaan kahdenkymmenen asiakkaan kahvila on täynnä tunnelmaa, vanhaa aikaa, nostalgiaa ja aitoutta. Päässäni soi koko lyhyen kahvittelun ajan Kaunottaren ja Kulkurin tunnusmusiikki "Bella Notte". Nykyään, kun käyn ravintoloissa ja kahviloissa, tutkailen sisustuksia hyvinkin tarkkaavaisesti. Valitettavasti monta kertaa käy niin, että mitä kauemmin katsoo sitä vähemmän niistä pidän. En tiedä johtuiko mieltymykseni kahvilaan siitä, että visiittini kesti todella vajaat viisi minuuttia vai oliko kahvilan sisustuksessa todella onnistuttu viemään ajatus loppuun saakka, mutta aion palata sinne tutkailemaan vielä uudelleen.

Koko viikonlopun ajan oli mahdollisuus vierailla Kuopio Design Marketilla, jonne suunnittelijoita oli kerääntynyt ympäri Suomea esittelemään ja myymään tuotteitaan. Itse löysin ostoskassiini julisteita ja postikortteja, sekä tukun mielenkiintoisia käyntikortteja myöhempää käyttöä varten.

Kaikenkaikkiaan viikon tarjonta oli monipuolinen. Ehkä olisin toivonut enemmän maksuttomia aktiviteetteja. Arkkitehtuurisuunnistus oli erinomainen esimerkki toivomastani ohjelmasta. Valitettavasti sade pilasi sen. Olisin myös toivonut jotain sellaista aktiviteettia, missä olisi voinut tutustua muihin ihmisiin eikä vain tuotteitaan esitteleviin myyjiin. Ensi vuoden Kuopio Design Weekiä odotan innolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti