sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Tädin luona 4/6 - Ulkohuussi

Yläkertaprojektin lisäksi täti toivoi muutoksen ulkohuussiin. Parin neliön huussi oli sopiva sivuprojekti ison yläkerran muutoksen rinnalla. Muutos oli myös helppo toteuttaa ja tulos olisi jokatapauksessa lähtötilannetta parempi. Kävimme katsomassa huussin alutilanteen:

Huussi sijaitsee talon takana piharakennuksen vasemmassa päädyssä.
Oven takana odotti tuttu näky.
Huussi on toiminut kolme vuotta varastona kaikenlaiselle pikkutavaralle.
Huussi ja seinän takainen varasto jakavat yhteisen sähkövalon.
Mielestäni myös kansi tulisi vaihtaa puhtaaseen.

Täti oli maalannut seinät valkeiksi, mutta muuten huussi oli melkoinen sotku.
Ensimmäisenä huussi oli tyhjennettävä. Reipas äitini hoiti homman samalla kun lakkasin portaikon kaidetta. Minä kävin lopuksi tonkimassa tavarat läpi, enkä löytänyt juuri mitään säästettävää. Yksi pullo päätyi huussiin takaisin.

Tyhjennys paljasti huussin todellisen koon ja mallin.
Vanha maali oli pahasti kulunut eikä lattiiaa oltu säälitty seinien maalauksen yhteydessä.


Kun kävimme katsomassa huussia ensi kertaa, kertoi täti haluavansa ikkunan reunuksien värisen petroolinsinisen huussin. Mielestäni värivaihtoehto oli hyvä, joskin melko synkkä. Totesin, että mielestäni (anteeksi kielenkäyttöni) paskahuussin ei tarvitse olla ainakaan paskan värinen. Viittasin sillä nykyiseen ruskeaan lattiaan. Olimme samaa mieltä. Illalla mietiskelin huussin värimaailmaa ja halusin sen sopivan ympäröivään harjumaisemaan. Maisema kuitenkin näkyy huussin ikkunasta, niin on hyvä tuoda sitä myös sisälle. Minulla oli aika varma keino voittaa täti puolelleni värivalinnan suhteen... Täti rakastaa Norjaa ja vuonomaisemia. Lähetin hänelle illalla muutamia kuvia Tikkurilan denimin sinisestä tyylistä ja Tikkurilan vuonon vihreästä tyylistä. Toivoin tädin päätyvän vuonon väriin. Hän ei tiennyt sävyn nimen todella olevan "vuono", mutta valitsi sen heti. Luuli että huijaan... Vuono on sellainen puolukan lehden väri ja siihen yhdistettynä kupari muistuttaa männyn värejä. Sille linjalle halusin ehdottomasti lähteä. Vuono on vuoden väri ja näkynyt sisustuksissa paljon. Sen väristä ulkohuussia en vielä netistä löytänyt. Vuonon ja kuparin yhdistelmä on vuoden trendikkäin juttu, mutta maisemaan yhdistettynä tässä kohteessa pitkäaikainen menestys.

Siisti ja yhtenäinen maalipinta toi huussiin ryhtiä.
Ihana ja reipas äiti maalasi huussin lattian ja ikkunan reunat sillä aikaa kun valmensin purjehdusta.
Puhtaan valkoisen ja vuonon vihreän kontrasti on upea.
Maalattu huussi oli tyhjä kanvaasi. Koriste-esineet olivat jo mielessä. Vaikein homma oli löytää mieluisat.Pullo säilytettiin roskakuormasta, kuparikello löytyi Amanda B:n outletista, käsidesi korvaa käsien pesuun tarvittavan veden saannin, puun värinen kansi oli yllättävän vaikeaa löytää, mutta mielestäni vaihto oli hyvä veto ja sopiva löytyi K-Raudasta. Pitkään pohdin kannellista säilytystä WC-paperille ja seinään kiinnitettävää telinettä yhdelle rullalle kerrallaan, mutta koska sopivaa ei löytynyt, korvattiin molemmat Jyskin kuparikorilla, josta paperia on hyvin saatavilla.
Kaupassa naureskelin, että harva ryhtyy uutta ostosta tuunaamaan. Ostin kannellisen peltisankon Askon alennusmyynnistä 29.95€ ja spraymaalasin kannen kuparin väriseksi. Nyt sanko on uniikki ja sopii huussiin täydellisesti. Sanko sisältää kuoriketta ja kuparin värisen muovikauhan.
Täti koki, ettei lehtiteline ole tarpeellinen. Mielestäni oli järkevää jättää iso teline lattialta pois, ettei siihen pääse kerääntymään isoa kasaa lehtiä. Sen sijaan Jyskin kuparihengarit olivat hauska ja kevyt tapa asettaa vähän luettavaa saataville. Lehdet myös tasapainottavat muuten tyhjäksi jäävää seinää.
Tässä vaiheessa huussi paljastettiin tädille. Itse en ollut paikalla todistamassa ensireaktioita, mutta illalla WhatsAppiin kilahti viesti tyytyväisyydestä. Jäimme odottamaan loppuja yksityiskohtia löydettäviksi Kuopiosta ja Joensuusta. Huussi olisi ollut jo tällaisenaan "valmis" ja varmasti asiakkaalle riittävä, mutta itseäni jäisi häiritsemään, jos ajatusta ei vietäisi loppuun saakka. Huussi oli nyt käyttökelpoinen, joten kiirettä viimeisillä silauksilla ei enää ollut. Huussiprojektin lisäksi yläkerran sisustus jatkui edelleen, joten siihenkin oli keskityttävä.

Yli viikko huussin valmistumisen jälkeen kävin saattamassa projektit loppuun. Huussin osalta se tarkoitti maalipinnan paikkailua tarvittavilta osin, sekä sisustuksen viimeistelyä.
Maalasimme huussin sisäpuolen kahvan vuonon vihreällä. Nyt se sai toisen kerroksen maalia.
Viimeistelty huussi. Täti eli huussissa jo omaa elämäänsä ja oli poiminut tavaroidensa joukosta ikkunan päälle puisen laatan, jota koristaa kuparinen pissapoika. Asiakkaat täydentävät suunnittelijan tekemän työn omilla esineillään ja luovat siten kotoisan tunnelman.
Löysin Savonlinnan Kierrätyskeskuksesta vaalean vihreää tapettia, jonka väri on tasainen, mutta paperi kohokuvioitu. Kuvio on simppeli. Ikean paspiskehyksessä tapetti toimii tauluna huussissa. Laatutaidetta ei ulkovessaan viitsi laittaa, mutta valkeaa seinäpintaa oli hyvä tasapainottaa jollakin elementillä. Taulu on kaunis ja lähes ilmainen.
Vanha valkomusta emalikattila, joka on joskus minunkin ensikodissani ollut parveketta koristamassa sai nyt kuparispraylla uudet vaatteet. Emalikattilassa säilytetään kompostointia kiihdyttävää jauhetta.
Savonlinnan Kierrätyskeskuksesta löysin useita keraamisia laattoja monenlaiseen tarkoitukseen. Kaksi vihreää marmorikuvioitua laattaa muodostavat sopivan alustan kauniille pikkuesineille. Laatat maksoivat yhteensä euron. Ruskea pullo oli roskaläjän selviytyjä, kello Amanda B:n, kuparinen pikkulautanen Savonlinnan Kerdistä eurolla, Durancen cotton flower -huonetuoksu ja käsidesipullo Joensuun H & B Homesta. Pullo oli omalla tavallaan tarkoitukseensa nähden arvokas, mutta paremmin huussiin sopivaa saa kyllä hakea. Pullo myydään vihreällä säiliöllä ja kromisella pumpulla, mutta lisäosana voi valita useasta värivaihtoehdosta sopivan pumpun. Mattakuparinen pumppu ja vuononvihreä pullo muodostavat yhdessä lempiesineeni huussissa.
Olen tyytyväinen valmiiseen huussiin. Mielestäni sieltä ei puutu muuta kuin roskakori, mutta sitä emme tässä vaiheessa kokeeneet tarpeelliseksi. Mikäli sellainen joskus hankitaan, on se väritykseltään valkoinen. Kaikkien kuvien ulkopuolelle on jäänyt pieni ja näppärä valkoinen Sini-rikkasetti, jota metsästin pikkuesineistä eniten. Monenlaista neonpinkkiä vaihtoehtoa kyllä olisi ollut tarjolla, mutta yksinkertainen, huomaamaton ja välttämätön valkoinen rikkasetti löytyi Savonlinnan Carlsonilta. Rikkasetti sai oman ruuvin oven vasemmalle puolelle ja on siitä helposti käytettävissä, kun harjun hiekka kantautuu huussiin.

Huussin muutos oli valtava, mutta tarpeellinen. Tädillä on myös toimiva sisävessa ja se varmasti jatkaa suosiotaan sadepäivinä, aikaisina aamuina, öisin ja vieraiden keskuudessa, mutta kiireettöminä hetkinä voi viettää hetken aikaa rauhassa piharakennuksen huussissa ihaillen kauniita esineitä, lukien paikallislehtiä, nauttien puuvillankukan rauhallisesta tuoksusta ja omasta rauhasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti