maanantai 4. huhtikuuta 2016

Urakoitsijoiden kilpailuttaminen

Kun tiesimme mitä aiomme remontoida ja millä tavalla seiniä siirrellään, oli aika etsiä työlle tekijä. Kyllä me joku ajatus taidettiin uhrata siihenkin, että tehtäisiin homma alusta loppuun itse, mutta onneksi emme päätyneet siihen.

Hain netistä vain hakusanoja "remontti" ja "Kuopio". Niiden avulla löytyi joitakin nettisivuja, joihin pikainen vilkaisu riitti kertomaan toteuttavatko he tarvitsemaamme palvelua. Otin yhteyttä neljään eri urakoitsijaan lähettämällä sähköpostilla alkuperäisen ja uuden pohjapiirrustuksen, sekä listausta tehtävistä muutoksista.
Kaikki neljä kävivät jonossa katsastamassa työmaata. Olin merkinnyt muutokset olohuoneen lattiaan maalarinteipillä tilan hahmottamiseksi. Jokainen teki omat muistiinpanonsa ja jäimme odottamaan tarjouksia.

Urakoitsijoille oli tarjolla pullakahvit, mutta eivät kiireissään ehtineet niitä jäädä nautiskelemaan.
Ensimmäinen kävijä vaikutti hyvältä, koska en vielä tiennyt mitä pitää osata kysyä ja mihin pitää osata kiinnittää huomiota. Homman edetessä viisastuin koko ajan enemmän ja viimeiselle kävijälle osasin esittää jo tarkkojakin vaatimuksia.

Ensimmäinen mies olisi tehnyt uuden seinän parkettimme päälle, niinkuin pyysin. Ajattelimme, että jos seinä joskus halutaan purkaa, olisi lattia seinien alla yhtenäinen. Tiesin ettei puu pääse elämään jos näin tehdään, mutta urakoitsija olisi sen siihen surutta laittanut. Koska hän ei meitä kuluttajina puun elämisestä varoittanut, menetti hän uskottavuutensa ammattilaisena silmissämme.

Seuraava mies oli ulkomuodoltaan sen näköinen, että on tullut remppaa tehtyä. Karu ulkomuoto herätti jo hieman erilaista kunnioitusta. Hän hyvin nopeasti teki muistiinpanonsa ja sanoi heti, ettei missään nimessä suostu tekemään lattiaa seinän alle. Hänen kanssaan myös sovittiin, että ostamme itse mieluisan parketin ja ovet karmeineen työmaalle valmiiksi. Sovimme myös, että urakka päättyy pohjamaaliin ja teemme pintamaalauksen itse.

Kolmas kaveri oli varmaan minun ikäiseni nuorimies. Sen verran vanhanaikainen minäkin olen, että en arvosta miesten käyttävän päähineitä sisätiloissa. Tämä nuorukainen ei lippiksestään koko käyntinsä aikana luopunut. Pikkuisen roikkuvissa housuissaan hän ehdotti kaikenlaisia patentteja katon madaltamisesta eteisen kiintokaapistoihin. Emme halunneet mitään edellämainituista ja silti ne löytyi tarjouksesta. Hylkäsimme tyypin samantien.

Neljäs ehdokas oli noussut listalla toiseksi heti karun näköisen tyypin rinnalle jo ennen koko käyntiä. Siististi pukeutunut mies, joka näytti siltä miltä odotinkin ihmisten tällaisilla käynneillä näyttävän, esitteli itsensä ja edustamansa yrityksen vankalla kädenpuristuksella. Hän katsasti työmaan jatkuvasti kysellen minulta tarkennuksia työlistaani. Hänelle osasin jo kertoa meidän ostavan parketit, ovet ja pintamaalit. Istuimme alas käyden läpi mittoja, sähköjen sijainteja ja urakan ajankohtaa. Kiireetön ja asiallinen tapaamisemme päättyi taas kädenpuristukseen. Hyvillä käytöstavoilla, asiallisella ja asiantuntevalla olemuksellaan hän nousi suosikikseni.

Karu tyyppi soitteli muutaman kerran tarkentaakseen asioita tarjouslaskelmaansa varten. Hän myös huomautti vuoden 2016 alusta voimaan astuneesta laista, joka määrää, että kaikista purettavista kohteista on otettava asbestinäytteet. Hän kertoi tämän myös maksavan urakan lisäksi noin 250€.

Olimme siis karsineet ehdokkaat kahteen; karuun tyyppiin ja tähän hyväkäytöksiseen. Seuraavana ratkaisivat raha, urakan kesto ja sen ajankohta. Saatuamme kaikkien neljän tarjoukset yllätyimme hintaeroista. Hyväkäytöksinen suosikkini pystyi tarjoamaan ehdottomasti edullisinta vaihtoehtoa. Kolme muuta tarjosivat tuplasti kalliimpaa ja osa siihen vielä sähkötyöstä lisämaksua erikseen. Koska asbestitutkimus oli myös otettava huomioon oli päätöksemme helppo ja Aateli remontit valikoitui urakoitsijaksemme.

Remontin oli määrä alkaa 14.3.2016 klo 8.00 ja kestää viisi päivää.

Minä lähdin shoppailemaan parkettia, ovia, maaleja ja maalaustarvikkeita. Vertailin K-Raudan, Carlsonin, Starkin ja RTVn hintoja, päätyen ostamaan kaiken Carlsonilta. Suuria hintaeroja myymälöiden välillä ei ole, mutta pidin siitä, että Carlsonilta löysin kaiken ja tilattavien tuotteiden toimitusajat olivat nopeat. Carlsonilla sain myös ystävällistä ja asiantuntevaa asiakaspalvelua sisustuspuolella. Rakennuspuolen oviostokset olivat hätäisen tuntuisia ja myöhemmin lisää siitä, miten oviostokset menivät pieleen...
Carlsonilta tilasimme valkolakattua Karelia parkettia. Valkolakattua siksi, että asunnon parkettilattiat kaipaavat vähintään hiontaa ja lakkauksen, joten voimme siinä kohdin valkolakata kaiken muun parketin kerralla. Uuteen huoneeseen haluttiin heti sopivan sävyinen lattia. Carlsonilla suostuttiin myös säilyttämään kärryllistä maalaustarvikkeita, kunnes isäntä tulisi ne maksamaan. JELD-WEN Style 20 pariovi karmeineen tilattiin viikon toimitusajalla Carlsonin rakennuspuolelta.

Carlsonille säilytykseen jäänyt maalaustarvikkeiden kärry.
Suosittelen lämpimästi urakoitsijoiden kilpailuttamista. Oma suosikkini nettisivujen perusteella oli se lippispäinen nuorukainen, joka ehdotti ihan mitä sattuu ja olisi maksanut tuplasti enemmän Aateli remontteihin verrattuna.

Näissäkin asioissa hyvä palvelu, asiallinen käytös, asianmukainen olemus ja asiakasta parempi tietotaito viestivät ammattilaisesta. Minulle kaikilla edellämainituilla on merkitystä kuluttajana. Tahdon saada enemmän kuin osaan itse vaatia. Haluan myös voida luottaa asiantuntijaan ja siihen, että hän haluaa parastani.

Edellä mainituilla ammattilaisen vaatimuksilla toteutan myös omat sisustusprojektini asiakkaan paras aina edelle asettaen.

Sanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti